read more...

La Cultura de l’Aigua

Amb la voluntat de recuperar la relació conscient entre la societat i l’aigua, s’ha creat el projecte La cultura de l’aigua. El projecte proposa fer un seguit d’activitats al voltant del riu Bitlles, seguint el Camí del Riu, guiades per intervencions d’arquitectura efímera al llarg del recorregut.

El projecte té com a objectiu principal conscienciar sobre la importància de l’aigua en la configuració del paisatge que ens envolta.

Tot i que al Penedès, la vinya és l’element que identifica el paisatge, aquest no és l’únic que el compon: cims, valls, camps de fruiters, d’oliveres i cereals; masies, pobles i ciutats; horts i granges, rius i rieres, etc. Tots aquests elements configuren un mosaic que visualment identifica el paisatge penedesenc i ens presenta un ecosistema el qual ens descriu la cultura, la societat i l’economia de la Vegueria Penedès.

Un dels elements omnipresent en el paisatge és l’aigua. Històricament, la humanitat ha estat relacionada amb l’aigua d’una manera molt conscient. En les darreres dècades la relació s’ha anat endormiscant i només la recordem quan deixa de rajar l’aixeta, o, plou poc i hi ha sequera, o, plou massa i causa destrosses.

El fet és que l’aigua continua sent imprescindible per viure i per preservar l’entorn en el qual vivim i, per tant, cal ser-ne conscient. Els efectes del canvi climàtic són palpables amb més claredat cada estació de l’any. La ciutadania necessita saber quina és la relació directa que té l’aigua en la seva vida quotidiana. Garantir aigua neta, sanejada i assequible a tothom és imprescindible per tenir una societat sana, justa, equilibrada i sostenible. Però, arribar a aquest objectiu depèn de la humanitat.

El projecte centra el focus en la presència de l’aigua i en la relació que els humans tenim amb ella. La proposta és recuperar el paper que els rius i rieres han tingut en la configuració del paisatge i en la construcció de la societat que tenim. Es vol fer mitjançant l’arquitectura efímera, que ha de ser l’eina conductora dels eixos que es volen treballar i assolir, els quals són:

  1. Identitat territorial: un nou element, l’aigua, que identifiqui el paisatge del Penedès. Recuperar el paper de l’aigua com a element clau d’aquesta identitat. Fer-nos conscients de la importància de tenir aigua neta i sanejament , de fer comunitats sostenibles (l’aigua és essencial per mantenir l’agricultura i en el cas del Penedès el seu paisatge vitivinícola. Fer un ús responsable i conscient és imprescindible.
  2. Relacions intermunicipals: recuperar activitats i lligams entre els municipis per tal de generar respecte, comunitat i cohesió social. Els rius, rieres i torrents uneixen els pobles i els territoris. Aprofitar aquest simbolisme per connectar sinergies dels diferents pobles.
  3. Dinamització social: Incentivar noves propostes culturals de diàleg amb l’entorn. Fer partícip la societat en la configuració d’un programa d’activitats relacionades amb l’aigua. Conèixer la biodiversitat que ens envolta.
  4. Ecologia conscient: visualitzar de manera clara i directa l’estat ecològic del territori amb un element indicador. Conscienciació de l’emergència climàtica que ens afecta. Donar valor a la biodiversitat que hi ha entorn de les conques hídriques.

Per assolir aquests objectius es proposa aprofitar l’experiència del Camí del Riu i treballar amb els ajuntaments de Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, entitats culturals, ecologistes, centres educatius i ciutadania en general, de la conca del riu Bitlles. L’arquitectura efímera, a càrrec l’Escola de Disseny Elisava, a través dels alumnes del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals (MEATS), dirigit pels arquitectes Roger Paez i Jordi Queralt, seran els encarregats d’escoltar les propostes i suggeriments dels col·lectius abans esmentats, perquè dissenyin uns espais i un element d’art efímer que s’anirà traspassant d’un municipi a l’altre. A més, els municipis i entitats, en els espais escollits entorn del riu, organitzaran activitats sobre el paper de l’aigua en la configuració del territori i de la societat que tenim i d’on podran sorgir propostes de cara a com enfrontar el futur.



© Copyright 2013